tHat tHiNg i d0


mim lam sin
September 16, 2008, 6:39 am
Filed under: betmen n life, politikus

btol ke ejaan tu? ke kene tambah alip? ke kene buang dua2 alip. takpe ah.. paham ar kot maksudnye kan.. sape bijak dgn sistem jawi sile btolkan ye.

lame x blog. haha. bukan takat bersawang dh ni. nk roboh dh pn. so entry kali ni skadar nk buang2 habuk sawang je. nnt dh start demam final x sentuh sgt dh blog ni. harap2 nye camtu laa . haha.. bajet konsentret nk study.

isnin lepas mmg disaster. demo mini project x menjadik. sir bryan ngan sir wong tanye mcm2.. haih. software x sempat upgrade sbb serabut repair pcb. wuu… last hope tinggal pade presentation. petang tu disaster bersambung lagi dengan paper tertunda power system. haih.. malang nye x leh jawab. warghhhhh… dok sebelah chap menambahkan lagi pressure. die siap mintak tambah2 kertas. orang blakang2 pn same. aku gak yg terkontang kanting cari idea nk penuhkan kertas. sampai minit2 terakhir tetap ade satu helai yg x bersentuh. huhu.. teruknye aku. final 60 % + asgmnt laa tempat bergantung. huhu.

owh. hari ni 16 september. SELAMAT HARI MALAYSIA !!

malas sebenarnye nk discuss perihal cerita2 politik sekarang ni. nak tak nak kene jugak amik tau. dua2 side. masing2 ade idea nye sendiri. tapi satu je yg aku x dpt faham lagi. adakah wakil rakyat yang berpindah parti wajar terus diterima rakyat sebagai pemimpin mereka. dah nama pn WAKIL RAKYAT. maksudnya walaupn sbg pemimpin, keputusan sebesar itu bukan hak mutlak mereka. pada pendapat aku yg x berape reti politik ni, orang mengundi kerana 3 sebab utama

1- calon wakil rakyat yg di undi memang bagus orang nye / manifestonye lebih meyakinkan dan mesra rakyat tanpa mengire parti yg diwakili

2- calon yg diundi at least ok lagi laa dr yg lagi satu calon/xmo calon lg satu menang/xde pilihan lg ok

3- atas dasar memilih parti, pakatan yang diwakili atau ciri2 sperti keturunan, agama dll calon itu……….

so adekah orang yang boleh di beli dengan duit wajar diterima? walau sebesar mana pun duet. wakil rakyat tetap wakil rakyat. memang laa ini cara yg pnts untuk bentukkan kerajaan. tp nampak kurang manis la pulak. macam rasuah je. melainkan orang yg melompat parti itu bersetuju berpindah tanpa syarat yang mementingkan diri sendiri seorang (cth nye duet , pangkat etc. ) plus ada sebab musabab yang menyebabkan hilang keyakinan dengan parti yang diwakili sekarang ( cthnye andai kata bnyk rasuah, kepentingan rkyt terabai, dasar2 yang tak tentu hala/krg bijak , tindakan yg mendedahkan negara kepada bahaya dr luar etc.) maka mungkin tindakan itu wajar. tapi ada baiknya pada pndgn aku, kembalikan kepada rakyat untuk tentukan. maksudnye wakil rkyt tu perlu kosongkan seat, isytihar pindah ke parti baru then buat la pilihanraya baru di kawasan orang yang nk lompat parti itu. cdgn nye laa.. itu pn kalau wakil rkyt tu sanggup laa.. haha.. mcm x je.

ok. mari tunggu dan lihat ape nak jadi pasni. 16 september baru je 14 jam 21 minit. ade lagi lebih krg 10 jam. walau apa pn yg terjadi, harapannya agar negara ku terus aman dan makmur sentiasa. terpelihara dari sebarang ancaman bahaya luar dan dalam.

ini pndgn peribadi. x mewakili mana2 parti. aku pn x pernah mengundi lagi.

p/s : err.. musykil aku dgn tindak tanduk USA. hmm..